Hej alla föräldrar.

Då har vi också avklarat första veckan i december och nu är det inte mycket kvar innan jullovet. Veckan började med svenska i vanlig ordning och eleverna har läsläxa och frågor att svara på tills på måndag. Veckans skrivuppgift har varit att i par skriva ner en faktatext om ekorren utifrån olika meningar som har varit uppsatta i klassrummet och i hallen utanför. Eleverna har på så sätt få öva på att läsa, komma ihåg, återberätta, samarbeta, skriva och granska sin text bland annat.

I matematiken har vi denna vecka arbetat med addition med uppställning, med och utan minnessiffra. Det är lite nytt för elever men när man fick tid att öva så satte sig tekniken rätt så bra. En del elever väljer att ta med matteboken hem för att de vill göra varje sida och varje uppgift. De upplever att de inte hinner på lektionen och att vi ibland går snabbt fram. Jag kräver inte att eleverna gör varje uppgift på de fyra sidor som varje avsnitt består av. Man arbetar olika snabbt och det viktigaste är att man förstår hur man ska göra och hinner öva på en del uppgifter (minst två sidor). En del arbetar snabbare och har möjlighet att arbeta med fler uppgifter här i skolan. Det är i skolan som jag vill att de arbetar och inte nödvändigtvis hemma.

Vidare har vi arbetat med olika kalendrar så här i december. Varje morgon har vi öppnat en lucka ur ”snällkalendern” som innehåller ett uppdrag som barnen ska göra under dagen. Det har bland annat varit att le mot någon, hjälpa någon, överraska någon och att berömma sig själv. Prata gärna med era barn om hur de har upplevt detta.

En annan kalender som vi har arbetat med är GOTD-kalendern. Det är videon på youtube cirka 1,5 min långa om något nytt ämne varje dag. Så varje dag har vi fått lära oss 1-2 fakta om bland annat pingvinen, saffran, Cheopspyramiden i Egypten, den första kvinnliga presidenten i Europa och den första bemannade rymdfärden till månen. Vi avslutade veckan med en frågesport på dessa mikrolektioner och eleverna hade faktiskt lyssnat väldigt bra och kom ihåg en hel del. =)

Nästa vecka är det bland annat Nobeldagen på måndag. Vi kommer att ha Nobeltema hela veckan. Förra året hade vi en gemensam samling tillsammans med förskoleklasserna. Det kommer vi inte ha i år tyvärr, men det blir Nobellunch! Vill man vara lite extra finklädd så går det bra.

Önskar er en trevlig helg,